Boksen

Opgefokt;
te eager;
niet gefocust;
het te perfect willen doen; of
onrust voelen

… als ik druk ben heb ik niet eens in de gaten dat ik er last van heb maar zodra ik begin met boksen kan ik er niet omheen. Boksen lukt namelijk niet als je opgefokt, te eager, niet gefocust, het te perfect wilt doen of onrust voelt.

Bijna 15 jaar geleden ben ik begonnen met boksen. Vooral omdat ik fitter wilde worden. Als advocaat zat ik veel achter mijn bureau en ik merkte dat mijn conditie er niet beter op werd. Ik begon bij Radmillo Soda en was gelijk hooked: niet alleen bleek ik er talent voor te hebben, ook merkte ik dat het boksen me veel meer gaf dan alleen een goede lichamelijk conditie.

Het boksen gaat namelijk het beste vanuit flow, een staat waarin je de controle vanuit je hoofd loslaat en je vertrouwt op wat je lichaam al weet en wat het kan. Ik merkte dat ik mijn ‘mood’ van dat moment direct 1 op 1 kon vertalen vanuit het boksen. Als ik bijvoorbeeld een frustrerende dag had gehad op mijn werk waarop het niet ging zoals ik wilde zag je dat terug in de wijze waarop ik bokste: ongecontroleerd, bijna blind voor wat de tegenstander deed, waardoor ik vooral mijn energie verspilde door extreem ineffectief te boksen.

Op zo een moment moest ik een stapje terugnemen en de situatie vanuit een grotere context bekijken. Ontspanning en geduld terugbrengen in de wijze waarop ik bokste. Zodat ik zo langzaam weer in een staat van flow kwam.

En dat is de modus waarin je alles geeft en kapotgaat maar waarin het toch allemaal vrij moeiteloos aanvoelt.

Hoe relaxed zou het zijn als je dat wat meer in je dagelijkse leven zou kunnen ervaren … ?